2011/11/21

Palindrom

Idag var jag på ovanligt bra humör för en måndag i november. Jag hade varken vunnit på lotto eller träffat min drömprins, nej vad som gjorde min dag lite bättre var en liten artikel i dagens Metro. Ett foto på en man och rubriken" Jag har alltid varit fascinerad av palindrom" och under står namnet som jag vänt fram och tillbaka så många gånger i mitt liv.

En sommar när jag var ungefär 8-9år så lekte jag med en flicka på en camping vi bodde på under semestern. Efter någon dag eller två så skulle hon åka hem och vi bestämde oss för att brevväxla och bytte namn och adress. Hon berättade att hennes efternamn var unikt eftersom hennes pappa själv hade kommit på det. Det var ju kul, tänkte jag. Men ännu roligare var att det efternamnet var hennes pappas förnamn baklänges. Så hans för- och efternamn blev tydligen samma sak baklänges! Något som fascinerade mig och jag lade det på minnet. Vår brevväxling slutade vid 2 brev, som jag tror jag fortfarande har kvar i en låda. Men hennes och hennes pappas namn glömde jag aldrig.
Flera år senare fick jag veta att ett sånt ord heter palindrom och varje gång det kommit på tal har jag berättat för folk om denna svenske finurliga man som gav sitt eget förnamn i efternamn till sin familj.
Fram tills idag har hans ansikte varit främmande för mig. Men nu vet jag. Han finns på riktigt och han verkar vara precis så där finurlig som jag alltid föreställt mig honom.
Det fick mig att le hela vägen till jobbet och känslan av att inget kunde rubba mitt goda humör höll i sig (nästan) hela dagen.
Tack Mats Erik Kirestam för att du givit mig något att prata om i över 20år och iom denna historia kommer jag med all säkerhet berätta om dig i 20 år till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar