2013/02/03

Efterrrätten


Mörk chokladpannaotta med hallonsorbet
(Pannacottan är för fyra personer, men jag tog hälften till 3pers för att det bara skulle vara som en botten under glassen. Har man ingen glassmaskin kan man ju köpa färdig sorbet såklart men den här fick högt betyg och det är kul att göra allt själv.)

Mörk chokladpannacotta:
1 geltinblad
2 dl vispgrädde
100g 70% choklad med pistagenöt
2 msk socker

1. Lägg gelatin i kallt vatten ca 10min
2. Bryt choklad i en skål.
3. Koka upp grädden
4. Häll grädden på chokladen och rör om.
5. Tillsätt socker och krama ur gelatinet, släng i det och rör till en slät smet.
6. Häll upp i glas och in i kylen.

Hallonsorbet i glassmaskin (kom ihåg att kyla glasskålen i frysen minst 8h innan)
80g vatten
60g socker
110g hallon (tinade/färska)
typ 1/2 msk citronsaft
1/2 äggvita

1. Koka upp vatten och socker, låt sjuda 5min, ta bort från plattan och låt svalna till ljummet.
2. Häll i hallonen och citronsaften i sockervattnet och rör om.
3. Ställ in blandningen i kylen några timmar så det blir riktigt kylt.
4. Ta ut glasskålen och häll i blandningen, starta maskinen och kör 5-15min. 
5. Vispa äggvita hårt.
6. När hallonsmeten blivit fast kan du stoppa maskinen och hälla i äggvita så det blir fluffigt o krämigt.
7. Häll smeten i en plastbytta och in i frysen, om den inte ska ätas direkt förstås.

Resten fattar ni säkert. Ta ut pannacottan ur kylen lite innan den ska ätas om ni inte vill ha den hård, vi åt den ganska hård vilket va gott. Sen på med en kula sorbet. Sen,bababoom! En smaskens efterrätt som är både mustig och fräsch på samma gång!

1 kommentar: